Добър 3,93 - това е средният резултат на задължителната матура по

...
Добър 3,93 - това е средният резултат на задължителната матура по
Коментари Харесай

Добър на матурата – разбирането и осмислянето е трудно

Добър 3,93  - това е междинният резултат на наложителната матура по български език и литература от тази година

Резултатът е съпоставим, само че малко по-нисък - с към 2,5 т., от този през миналата година.

Повечето зрелостници се оправят със дилемите, изискващи възпроизвеждане, само че дилемите, които изискват схващане, осмисляне, интерпретиране, използване на наученото, си остават предизвикателство за мнозина, гласи разбора на специалистите.

При езиковите дилемите със свободен отговор с най-голям % на осъществимост е задачата, посредством която се ревизира членуването на съществително име, а усложнения се регистрират при използването на бройна форма за мн. ч.

При литературните задания със свободен отговор учениците сполучливо се оправят със свързването на изучени произведения с имената на техните създатели, само че мъчно извеждат функционалността на разговора в разказвателен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.

Повечето зрелостници са избрали да пишат есе - 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%).

9% или 4 239 зрелостници въобще не са създавали текст, а 862 от тях единствено са преписали стихотворението.

Изводите от втората матура:

Философия и британски език са избрали надлежно 80,3% и 69% от учещите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и запазване на околната среда - единствено 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11, което е съизмеримо и малко повече от този в миналата година. Той дава отговор на оценка добър 4,48.

Експертите оправдават този триумф с обстоятелството, че по-малко на брой учениците се явяват на втората матура, а те са по-мотивирани.

С най-голям междинен резултат са непознатите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и стопанска система, биология и здравно обучение, философия. В съпоставяне със сесията от миналата 2022 година резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно обучение, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и стопанска система, философия.

Статистика
Две цялостни шестици - 30 зрелостници С две отлични оценки - 1086 зрелостници Две слаби оценки имат 1050 младежи Максимален брой точки - 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници.
С най-хубави резултати по БЕЛ: София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград.

С най-ниски резултати по БЕЛ: Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област.

Спрямо предходната година по-високи резултати - Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените райони, които имат по-високи резултати в този момент спрямо миналата година на първата наложителна матура.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР